Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Beszéljünk a fröccsről!
  2015-06-20 21:56:03, szombat
 
   
  Beszéljünk a fröccsről!

Hölgyolvasóink többségének lehet, hogy e heti munkánk nem igazán nyeri el tetszését, mert a fröccs inkább pasitársaink kedvelt itala. De drága asszonykáink, engedjétek meg, nézzétek el nekünk eme - többnyire remek, savanykás borból szódavízzel készített - ital fogyasztását, természetesen tartózkodással és mértékkel.





Tartózkodással és mértékkel...

Története van ennek a mondásnak, és persze mai témánk keletkezésének is. Először a mondás, hogy alkoholt, így fröccsöt inni is tartózkodással és mértékkel ajánlott. Gyerekkori, Defekt becenévre hallgató barátom (gumijavító, dolgos, iparos ember) unokatestvére szerint a mérték a vödör, a tartózkodás pedig az asztal alatt. Az unokatesó festő és mázoló, szerinte a szilikózis-veszély miatt kell szaktársainak, így neki is, alkoholos italokkal élniük, persze ő extrém fogyasztó szakmájában, mert szerinte félig berúgni kidobott pénz!

Mai írásunk története pedig roppant egyszerű, a téma kiválasztásakor Haspárti Mackós Miksa barátommal, igaz csak képzeletben, telefon mellett egy-egy laza fröccsel koccintottunk. Innen az éca!

Egy mondás szerint aki a borba vizet tölt, az egyéb galádságokra is képes. Ez igaz ránk is, mármint Dzsafira és rám, hiszen mi mindketten kedveljük a borba buborékolt szódavizet, és más galádságként azért ételeinkbe is adagolunk a dombok lankáin érlelődött szőlőből készült, jófajta nedűből.

Mi is a fröccs?[/b




Könnyű kis fröccs rozéból

A fröccs bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes vagy nem szeszes italkeverékekre is, sőt bizonyos italok egymás utáni fogyasztására, azaz nem a pohárban, hanem a szájban vagy gyomorban való keverésére is. Német nyelvterületen ma is találkozunk vele Gemischt, Weinschorle vagy Sauergespritzter néven, de azt a fajta magyar változatosságot nem múlják felül, amely kultúrital státuszra emeli a fröccsöt, annak fogyasztását.

Két összetevőre van hát szükségünk ebéd utáni vagy esti fröccsünk elkészítéséhez: borra és szódavízre. A bor lehet fehér vagy vörös, de akár rozé is, kedvünk szerint száraz, de akár édes, kinek-kinek szája íze szerint.

De mi is a szódavíz? Hát nem ásványvíz, különböző mennyiségű buborék tartalommal.

A szódavíz

Elsőként 1767-ben Joseph Priestley elegyítette a széndioxidot a vízzel. Mivel egy sörfőzde mellett lakott, megfigyelte, hogy az erjedő alkohol felett gáz lebeg. Ez a gáz kioltja az égő faforgácsot, ha a közelében gyújtja meg, s eközben a gázelegy alászáll a földre. Ebből kikövetkeztette, hogy a gáz (szén-dioxid), nehezebb a levegőnél. Otthoni laboratóriumában is előállította a ,,nehéz levegő"-nek nevezett gázt, majd vízben oldotta, és azt tapasztalta, hogy ezáltal kellemes ízű folyadék keletkezik. Az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban Priestleynek kitüntetést adományozott a szódavíz feltalálásáért.

Joseph Priestley
(Leeds, 1733. március 13. - Northumberland, 1804. február 6.) angol lelkész, liberális politikai filozófus, fizikus és kémikus.

Leeds mellett, (Yorkshire, Anglia) született 1733-ban. Apja textilmunkás volt. Kálvinista hitű szülei más vallások iránt is nyitottak voltak. Héber, kaldeus, szír és arab nyelvet tanult egy helyi lelkésztől, majd 1752-től egy nonkonformista teológiai akadémia hallgatója volt Daventryben. Itt a kötelező tárgyak mellett történelmet, filozófiát, természettudományokat tanult.

1755-ben segédlelkész lett egy független presbiteriánus gyülekezetben. 1758-ban iskolát nyitott egy másik gyülekezetben. Ekkor kezdett érdeklődni a természettudományok iránt, a tanításhoz szemléltető kísérleti eszközöket készített. 1761-től a Warrington Akadémián tanított nyelvet és irodalmat, új tantárgyakat vezetett be az ipari és kereskedelmi pályákra készülő diákok számára. 1761-ben jelent meg Rudiments of English Grammar (Az angol nyelvtan alapjai) című kötete; a beszélt nyelven alapuló nyelvtankönyv ötven évig volt használatban. 1762-ben szentelték lelkésszé, ugyanebben az évben megházasodott, négy gyermeke született. Működése által a Warrington Akadémia Anglia hasonló intézményei között a legkiválóbb lett. 1765-ben jogi doktorátust szerzett az Edinburgh-i Egyetemen.

Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.





Klasszikus, szép szódásüveg

Legenda a fröccs eredetéről

1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban németesen spritzernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett, és helyette találta ki a fröccs szót, a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort: ,,fölfelé megy a borban a gyöngy".

Történeti áttekintés[/b




Fröccs mellett készül ez az írás is!

Hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hőség idején még vermelt jéggel hűtött spriccert ittak. A millennium után az előző századfordulón kezdődött a divatja a fröccsivásnak. A köznyelv és az irodalmi művek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor és Hunyadi Sándor számtalan művében gyakorta fordul elő. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

A ma is népszerű Gundel étterem épülete teljes szépségében több mint száz éve készült el, de már a tizenkilencedik század hetvenes éveitől állt itt egy híres vendéglő, a Wampetics. Divat volt betérni oda. Az irodalmi, politikai, és művészvilágból jeles asztaltársaságok tartották benne rendszeres találkozóikat. Az egyik törzsasztalnál Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, a híres konferanszié Nagy Endre és barátaik társaságában született meg Újházy Ede nevezetes és máig kínált levese, amely eredetileg kakasból készült. Ugyanennél az asztalnál ittak először úgynevezett "Újházy fröccsöt". A híres színész szódavíz helyett a népszerű vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort. Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették főváros szerte ötletét. A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből.

Mértékek és adagok





Szóda a lelke...

A mai vendéglátás megszámlálhatatlanul sok tréfás nevű fröccsöt kínál, például a "fordítottat", amely másként "hosszúlépés", 2 dl szóda és 1 dl bor keveréke. A "fütty" volt a kisfröccs vagy "rövidlépés", 1 dl bor 1 dl szódával - mert egy füttyre ihatta meg a szomjazó. A nagyfröccs 2 dl bor és 1 dl szóda, tréfás neve "hajtás" vagy "húzós" - egy hajtásra, húzásra lehetett a gallér alá küldeni. A "mafla" fél liter bor és ugyanannyi szódavíz keveréke. A "házmester" 3 dl bor és 2 dl szódavízből áll. Fordítottja a "viceházmester". A "háziúr" vagy " bivalykorty" 4 dl bor és 1 dl szóda, amit néhány helyen "nagy házmesternek" is hívnak, a "lakófröccs" vagy "kisházmester" pedig 1dl borhoz 4 dl szóda. "Csattos" volt a kristályvizes üvegnyi 1 liter bor és fél liter szódavíz keveréke, lámpás pedig a 1,5 liter borba öntött fél liter szóda.

Érdekesség a "Krúdy fröccs", a nagy író kedvence. Aránya szokatlan: 9 deci borhoz 1 dl szódavizet kell önteni. Az író szerint ilyen arányban a víz megnevetteti a bort.

Kedves uraim, jó fröccsözést mindannyitoknak, lányok, asszonyok, kérlek BENNETEKET (így nagybetűvel), viseljétek eme szenvedélyünket, amit persze tartózkodással és mértékkel űzünk, mi, pasik (így kisbetűvel, nemecsekesen).

Szép napot, olvasást, és főleg egy jó fröccsöt mindenkinek!

Dzsafi és Nani

Forrás: Mindmegette.hu -- Pasik a konyhában blog




 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: laboratóriumában, sauergespritzter, asztaltársaságok, elterjesztették, változatosságot, tizenkilencedik, kiválasztásakor, kikövetkeztette, szenvedélyünket, italkeverékekre, mindannyitoknak, helyettesíteni, tartózkodással, keletkezésének, művészvilágból, törzsasztalnál, századfordulón, hungarikumként, következmények, magyarországon, nyelvterületen, nonkonformista, feltalálásáért, northumberland, hölgyolvasóink, elkészítéséhez, presbiteriánus, gyülekezetben, találkozóikat, elektromosság, unokatestvére, koccintottunk, vörösmartynak, fröccsivásnak, szaktársainak, kristályvizes, fröccs inkább, tartózkodás pedig, asztal alatt, unokatesó festő, téma kiválasztásakor, mondás szerint, borba vizet, egyéb galádságokra, borba buborékolt, dombok lankáin, fröccs elnevezést, szájban vagy, fajta magyar, sörfőzde mellett, erjedő alkohol, közelében gyújtja, Haspárti Mackós Miksa, Joseph Priestley, Királyi Természettudományos Akadémia, Warrington Akadémián, English Grammar, Warrington Akadémia Anglia, Edinburgh-i Egyetemen, Jedlik Ányos, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor, Hunyadi Sándor, Rippl-Rónai József, Móricz Zsigmond, Nagy Endre, Újházy Ede,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fodor Ákos költő,  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Ez a jó az alvásban.  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Tehetségtelen gyerek nincs.  Aki szeret, annak senki sem id...  Fodor Ákos költő,  Esti kép  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Esti kép  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  képre írva  Szent György nap  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  képre írva  A keserű igazság  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Naplemente  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Viharban csak az a fa marad ál...  Különös!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  A könnyek összegyűjtése  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fröccs inkább, tartózkodás pedig, asztal alatt, unokatesó festő, téma kiválasztásakor, mondás szerint, borba vizet, egyéb galádságokra, borba buborékolt, dombok lankáin, fröccs elnevezést, szájban vagy, fajta magyar, sörfőzde mellett, erjedő alkohol, közelében gyújtja, gázelegy alászáll, angol Királyi, szódavíz feltalálásáért, helyi lelkésztől, nonkonformista teológiai, kötelező tárgyak, független presbiteriánus, másik gyülekezetben, tanításhoz szemléltető, angol nyelvtan, beszélt nyelven, évben megházasodott, legkiválóbb lett, balatonfüredi ásványvizet, szikvíz nagyüzemi, szódavíz elterjesztése, fröccs eredetéről, fóti pincéjébe, barátok között, elektromosság nagy, szódavíz magyar, szódavíz előállítását, olyan üveget, világ legelső, vendégek elképedésére, legelső fröccsöt, fröccs szót, szódával hígított, nyári hőség, millennium után, előző századfordulón, irodalmi művek, tizenkilencedik század, híres vendéglő, egyik törzsasztalnál, híres konferanszié, asztalnál ittak, híres színész, népszerű vendéglő, szakemberek véleménye, szódavízzel kevertből, kisfröccs vagy, füttyre ihatta, kristályvizes üvegnyi, konyhában blog, laboratóriumában, sauergespritzter, asztaltársaságok, elterjesztették, változatosságot, tizenkilencedik, kiválasztásakor, kikövetkeztette, szenvedélyünket, italkeverékekre, mindannyitoknak, helyettesíteni, tartózkodással, keletkezésének, művészvilágból, törzsasztalnál, századfordulón, hungarikumként, következmények, magyarországon, nyelvterületen, nonkonformista, feltalálásáért, northumberland, hölgyolvasóink, elkészítéséhez, presbiteriánus, gyülekezetben, találkozóikat, elektromosság, unokatestvére, koccintottunk, vörösmartynak, fröccsivásnak, szaktársainak, kristályvizes, elterjesztése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.